Med dette som utgangspunkt, skal vi se på følgende 3 forskjellige bunnlinjer: Ansatte, økonomi og klima, og hvordan disse blir påvirket av å redusere matsvinn.
Matsvinn er tapt arbeidstid.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Matsvinn er tap av penger.
Hvis vi tar utgangspunkt i at en kilo råvarer som brukes i kantinen har en gjennomsnittlig innkjøpspris på 50 kr kan vi enkelt få et overblikk over det økonomiske tapet ved matsvinn i kantinen. Det samlede regnestykke ender på 22.000 kr (!)
- Og det uten å ta med lønn til de ansatte inn det økonomiske regnestykket...
Matsvinn er belastende for klima.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Matsvinn er tap av naturressurser som kunne vært unngått. Det etterlater et stort og unødvendig klimaavtrykk.
Som nevnt utgjør det største matsvinnet i kantiner som regel grønnsaker og brød. For å beregne klimaavtrykket på grønnsaker og brød går vi ut ifra at 50% av svinnet er grønnsaker og 50% er brød. Det gir et samlet CO2 avtrykk på 254 CO2 - ekvivalenter. (Kilde: Den Store Klimadatabase)
Dette tilsvarer ca. 14 dagers varmeforbruk i en husstand (Kilde: DAKA ReFood)
Med en målrettet innsats vil det være realistisk å redusere matsvinnet med ca. 20 % hvis servering- og gjestesvinnet per gjest reduseres til 90g per gjest.
Det tilsvarer en reduksjon på 20g per gjest og vil redusere det samlede matsvinnet med ca 80g per måned. Dette vil igjen redusere arbeidssvinnet med 7 timer, og pengesvinnet med ca. 4400 kr.
En endring som vil gi stor gevinst i lengden!
De aller fleste av eSmileys kunder som måler matsvinn med vår Foodwastemodul blir overrasket over omfanget av deres matsvinn. Så snart de går i gang med å måle får de informasjon og fakta om bedriftens matsvinn, og det blir med en gang synlig for dem hvor stort omfanget av matsvinn er.
Gjennom tett oppfølging og rådgivning hjelper vi våre kunder med å planlegge og sette opp gode målinger. På denne måten kan kundene våre avdekke hvor i bedriften matsvinnet oppstår, for så å innføre gode tiltak for å forebygge og redusere matsvinnet.
Vil du også gå i gang med å redusere matsvinn? Ta kontakt med vår seniorrådgiver for matsvinn, Lars Magnus Ottersen her, eller les mer og book en gratis og uforpliktende demo av systemet under.