Mattrygghet

Merker du allergener riktig?

eSmiley
image 6

Matallergier kan skape farlige situasjoner for gjestene. Det kan føre til mageproblemer, pustebesvær og til og med død. For å sikre livsnødvendig informasjon til de som trenger det ble det i 2014 innført en ny merkevareforskrift (matinformasjonsforskriften).

Merkepliktige allergener

Forskriften sier at også uemballerte næringsmidler skal merkes med innhold av merkepliktige allergener. Det vil enkelt forklart si at kunden skal motta informasjon om ev. innhold av merkepliktige allergener i mat og drikke, før bestilling. Informasjonen skal være skriftlig, og lett tilgjengelig slik at kunden ikke behøver etterspørre informasjonen.

Slik skal du merke

Vi i eSmiley har et høyt fokus på riktig merking av allergener for å sikre at våre kunder etterlever matinformasjonsforskriften. Merkingen skal innledes av ordet «inneholder», før det så informeres om innhold av de 14 merkepliktige allergener. Allergener som bl.a. melk, gluten, egg og skalldyr har de fleste hørt om, mens eksempelvis lupin og svoveldioksid er mindre kjent.

Selv om det er 14 merkepliktige allergener er det viktig å være klar over at gjesten kan være allergisk mot andre råvarer, og at dette naturligvis skal tas på alvor selv om gjesten sier han har en allergi som for deg er ukjent.

Ingen regel uten unntak

For produkter hvor allergenet inngår i navnet på produktet (eks. fiskesuppe og mandelbunn), eller hvor produktets navn er et allergen (eks. egg), er det ikke nødvendig med «dobbel» allergenmerking, altså både produktets navn og merkepliktig allergen.
Raffinert (altså ikke kaldpresset) soyaolje/-fett er unntatt fra regelen, da soyaproteinet er fjernet under fremstillingsprosessen.

Få en gratis gjennomgang av systemet ved å booke gratis demo