Hvordan håndterer du rester fra julematen?

Skrevet av Mathilde Svartdal Endresen og Kristoffer Hovstad, 12.desember 2019


Den største andelen matsvinn finner vi i husholdninger (58%), og deretter er det resterende matsvinnet fordelt ut på matindustrien (20%), dagligvarehandelen (16%), Hoteller, kantiner og KBS (24%) og til slutt grossist (2%).Totalt utgjør dette svinnet ca. 390.000 tonn mat som vi kastet i Norge i 2018. (Kilde: Matvett)

 *Det er ikke tatt med i beregning det «skjulte matsvinnet».

Nå nærmer julen seg med stormskritt, og det betyr også mye god mat i den anledning. Vi ønsker å oppfordre til å tenke over hva dere kan gjøre med rester etter julematen, og det er viktig at husholdninger, så vel som større bedrifter tar ansvar i julen og prøver så godt det lar seg gjøre å benytte restene til å lage nye, velsmakende retter.  


For virksomheter burde man planlegge menyene godt, og sørge for at dere har en god plan for restehåndtering og gjenbruk av rester. Også i husholdningen kan det være lurt å gjøre seg opp noen tanker om hva man kan bruke restene fra julemiddagen til – hva med en deilig sandwich med ribbe og surkål, eller en lun ostekake med bunn laget på rester fra pepperkake?


Vet du hvor mye matsvinn dere har i virksomheten, og hvor det kommer fra?

Hvis ikke er det vanskelig å vite hvilke tiltak man skal sette i gang. eSmiley har et måleverktøy som kan hjelpe deg med å identifisere matsvinnet i ditt kjøkken.

 

Les mer om FoodWaste her


På den tiden vi har benyttet FoodWaste har våre kokker blitt mer kreative når det gjelder håndtering av matrester på kjøkkenet. Av kakerester lager vi nye kake- og pai bunner, samt trøfler, punchboller og konfekt. Av brunostrester fra frokost og buffet lager vi prim som på nytt serveres. På denne måten fungerer FoodWaste som et bra digitalt verktøy til både å kutte matsvinn, men også for å få frem kreativiteten til kokkene på kjøkkenet”.

- Sandra Gertrud Liljegard, kjøkkensjef ved Thon Hotel Vika Atrium