Merker du allergener riktig? 

Skrevet av Linda Meisler og Mathilde Svartdal Endresen 07.oktober 2019


Matallergier kan være potensielt farlig.

Det kan føre til mageproblemer, pustebesvær og til og med død. For å sikre livsnødvendig informasjon til de som trenger det ble det i 2014 innført en ny merkevareforskrift (matinformasjonsforskriften). Det innebar at også uemballerte næringsmidler skulle merkes med innhold av merkepliktige allergener. Det vil enkelt forklart si at kunden skal motta informasjon om ev. innhold av merkepliktige allergener i mat og drikke, før bestilling. Informasjonen skal være skriftlig, og lett tilgjengelig slik at kunden ikke behøver etterspørre informasjonen.


Merkingen skal innledes av ordet «inneholder», før det så informeres om innhold av de 14 merkepliktige allergener. Allergener som bl.a. melk, gluten, egg og skalldyr har de fleste hørt om, mens eksempelvis lupin og svoveldioksid er mindre kjent.

Selv om det er 14 merkepliktige allergener er det viktig å være klar over at gjesten kan være allergisk mot andre råvarer, og at dette naturligvis skal tas på alvor selv om gjesten sier han har en allergi som for deg er ukjent. 

 


Ingen regel uten unntak: 

For produkter hvor allergenet inngår i navnet på produktet (eks. fiskesuppe og mandelbunn), eller hvor produktets navn er et allergen (eks. egg), er det ikke nødvendig med "dobbel" allergenmerking, altså både produktets navn og merkepliktig allergen.

Raffinert (altså ikke kaldpresset) soyaolje/-fett er unntatt fra regelen, da soyaproteinet er fjernet under fremstillingsprosessen.  


Rutinebeskrivelser for merking av allergener

I eSmileys digitale IK-mat system har vi et høyt fokus på riktig merking av allergener for å sikre at våre kunder etterlever matinformasjonsforskriften.

Ønsker du mer informasjon om riktig merking av allergener, ta kontakt med vår fagavdeling på support@esmiley.no eller 21 999 299. 


Under kan du se eksempler på merking i meny:


Bestill en gratis online demo